Placuszki błyskawiczne z twarogiem
Jeśli na święta zepsuje Wam się piekarnik i z sernika z rosą wychodzi pascha z rosą, a z zapasem twarogu w powyższej sytuacji nie wiecie co zrobić, to w głowie włącza się czerwona lampka (żeby nie marnować jedzenia) i następuje poszukiwanie przepisów, jak można wykorzystać nadmiar twarogu poza sernikiem na zimno i pastą kanapkową. Placuszki do tej pory były robione u nas tylko z ricottą – tym razem padło na twaróg. Placki są fajne, smaczne i na zimno, i na ciepło, a ich nazwa wskazuje na jeszcze jedną istotną kwestię – robi się je migiem.
Błyskawiczne placuszki z twarogiem
Składniki:
2 jajka wielkości „M”
1 budyń waniliowy lub śmietankowy BIO Budyń śmietankowy 40g AMYLON – Zdrowie i Smak
50 g cukru BIO Cukier z agawy 250g Przysmaki Viands – Zdrowie i Smak
1 łyżeczka proszku do pieczenia Proszek do pieczenia bez glutenu Celiko, 30g – Zdrowie i Smak
Wykonanie (to będzie naprawdę ekspres):
Twaróg wkruszyć do blendera ręcznego, dodać pozostałe składniki i zmiksować, i to już wszystko – teraz pozostaje tylko usmażyć małe placuszki na teflonowej patelni bez tłuszczu z obydwu stron.
Z tym smażeniem to uważajcie, jeśli odrobinę dłużej je „przeciągniecie” na zbyt nagrzanej patelni to będą wyglądały jak placuszki czekoladowe.
Poniżej zdjęcia jak wyglądają smażone dłużej i krócej, było jeszcze trzecie…. placków właśnie „czekoladowych”.
Sprawdź inne przepisy.