Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z kurczakiem i cukinią

Łatwe, zdrowe i lekkie danie przygotowane z prostych składników. Najłatwiej wykonać to danie na głębokiej patelni np. typu wok.

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka (ok. 500g)
  • bulion (ok. 1 litr)
  • cukinia (1 duża sztuka)
  • cebula (1 duża sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
  • ryż arborio (250g)
  • sól i pieprz do smaku
  • masło (1 łyżka)

Filet należy pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na odrobinie oliwy, a następne odłożyć z patelni na talerz. Podobnie postępujemy z cukinią. Oba te składniki możemy delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

Następnie należy na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i przeciśnięty czosnek. Smażymy około 2 minuty.

Następnie zmniejszamy moc palnika i dolewamy pół szklanki bulionu. Mieszając od czasu do czasu czekamy, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu gdy zostanie nam ok. 1/4 bulionu. Dodajemy kurczaka i cukinię oraz zioła prowansalskie. Następnie kontynuujemy dodawanie bulionu. Gdy wykorzystamy cały bulion, a ryż jest miękki dodajemy łyżkę masła i mieszamy.

Gotowe danie można posypać na talerzu parmezanem, siekaną bazylią lub pietruszką.

Smacznego!

Sprawdźcie także nasze inne przepisy na produktach BIO tutaj.