Risotto z kurczakiem i cukinią
Łatwe, zdrowe i lekkie danie przygotowane z prostych składników. Najłatwiej wykonać to danie na głębokiej patelni np. typu wok.
Składniki:
- filet z kurczaka lub indyka (ok. 500g)
- bulion (ok. 1 litr)
- cukinia (1 duża sztuka)
- cebula (1 duża sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
- ryż arborio (250g)
- sól i pieprz do smaku
- masło (1 łyżka)
Filet należy pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na odrobinie oliwy, a następne odłożyć z patelni na talerz. Podobnie postępujemy z cukinią. Oba te składniki możemy delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
Następnie należy na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i przeciśnięty czosnek. Smażymy około 2 minuty.
Następnie zmniejszamy moc palnika i dolewamy pół szklanki bulionu. Mieszając od czasu do czasu czekamy, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu gdy zostanie nam ok. 1/4 bulionu. Dodajemy kurczaka i cukinię oraz zioła prowansalskie. Następnie kontynuujemy dodawanie bulionu. Gdy wykorzystamy cały bulion, a ryż jest miękki dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Gotowe danie można posypać na talerzu parmezanem, siekaną bazylią lub pietruszką.
Smacznego!
Sprawdźcie także nasze inne przepisy na produktach BIO tutaj.